Hirdetés

2008. január 14., hétfő

11. Ízlelés és szaglás

11. Ízlelés és szaglás

SZAGLÁS

· A szaglóhám az orrüregben van, az orr és a garat felől érkezik a levegő. A szaglásnak a legkedvezőbb a 30 liter levegő / perces beáramlás.

Nazális ciklusok: a két orrlyuk felváltva működik, hiszen a nyálkahártya felváltva duzzad. Ez 2-3 óránként változik. Mindez féltekei váltakozást is jelent.

Bulbus olfactorius = szaglóhagyma (kéreg)

A szag intenzitása az aktivált receptorok számán mérhető le.

Az illat jellegét a specifikus receptor-mintázat árulja el.

A szag molekulájának a levegőbe kell kerülnie.

· Ismerős szag esetén EEG burst tapasztalható a szag beszívásakor.

· A receptorok végzik a transzmissziót és a transzdukciót. 5-8 hétig élnek a receptorok.

· Létezik detekciós és azonosítási küszöb - az azonosítási jóval magasabb.

· Mindenkinek egyedi szaga van. (Eredetileg meg kellene ismernünk egymást ez alapján, ha nem lennének mesterséges szagok.) Anya és gyerek felismeri egymást (saját anya tejét preferálja a gyerek).

· Wallace:(1977) férfi v. nő kezét szagoljuk épp? - ezt 80%-os valószínűséggel megmondjuk.

· A nők ügyesebben ismerik fel a szagokat.

· Nők menstruációs ciklusa befolyásolja a szagokat - egy munkahelyen a menstruációk összehangolódnak időben

· Doty: Szájszag alapján megkülönböztethető (a véletlennél nagyobb valószínűséggel) a nő és a férfi.

· Russel: "dirty shirt study" (24 órán keresztül viselni kell egy pólót, semmi dezodor stb.) A KSZ saját büdös pólóját felismeri, a többiről megmondja, hogy nőszagú vagy férfiszagú.

· A szagolnivalónak zsírban oldódó anyagnak kell lennie, mert a receptor felületén zsírszerű anyag van.

· Henning: szag prizma. Alapszagok: rothadó, gyümölcs (citrus), virág, égett, fűszeres, gyantás (balzsamos). Cain ezt kritizálja (..."ez csak játék a szavakkal"...).

· Schiffmann: multidimenzionális skálázás - hasonlósági ítéletek alapján

· Amoore: 7 alapszag: éter, kámfor, pézsma, rózsaolaj, mentol, szúrós (hangyaszag), dögszag. A szagok kulcs-zár módjára illeszkednek a receptorokba.

· Lawless: beállítódási hatás

· 60 éves kortól hanyatlik a szagfelismerés.

· A dohányzás csökkenti a szagérzékenységet.

· A vakok ügyesebbek.

· A gyakorlás javít a teljesítményen.

· "tip of the nose" - a verbális címke megtalálásának nehézsége

· Cain: 7 %-os különbség-észlelés

· Berglund és Berglund: szaglási konstancia - az idegrendszer beszámítja, hogy milyen erőfeszítéseket teszünk a szaglóhámra juttatás (=szippantás) érdekében.

· Adaptáció: a teremben ülők saját szagukhoz hozzászoknak.

· Keresztelnyomás: bizonyos szagok kiütik egymást.

ÍZLELÉS

· Legfontosabb feladata: egyáltalán ehető-e a kaja?

· Ízpreferenciák: édes kedvelése, keserű kerülése - mindkettő adaptív!

· Neofóbia: embernél szerzett kajakerülés (de ld. patkány)

· Ízlelőbimbók: nyelven, száj belső falán - ezeket a nyálban oldódó anyagok ingerlik. Kb. 6000 db van, cserélődnek.

· Nyál: napi 725 g termelődik (főleg kajáláskor), enyhén sós.

· 4 alapíz: az ízélmények nem vezethetők vissza rá

· "vakfolt" - a nyelv középső része nem ízlel

· azonosítás helye: fali és halántéklebeny között

· érzelmi összetevőért felelős agyi régió: limbikus rendszer

· A detekciós küszöb alacsonyabb, mit az azonosítási.

· Hőmérséklet fontos. Növekvő hőmérséklet esetén az ízérzésváltozások: sós és keserű rosszabbodik, édes javul, savanyúnak mindegy a hőmérséklet.

· Ízérzésünk délután jobb, mint reggel.

· Női fölény.

· Fontos a kaja színe.

· Szenzorispecifikus szatiáció (telítődés) - bulímiásoknál kevésbé működik.

· 15-20%-os koncentráció-különbséget észlelünk már.

· Dohányzás nem rontja.

· Az ízlelésnek fontos szerepe van a szaglásban.

Nincsenek megjegyzések:

Való világ 4 élőben az interneten

Való világ 4 élőben az interneten